Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrynowa puszysta tarta piankowa"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34505
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34505
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Składniki
Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie wsyp cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Plackiem wylep spód i brzeg okrągłej formy posmarowanej wcześniej tłuszczem. Spód ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Piecz ok. 10 minut w temp. 200 st.
Krem: cytryny sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Żółtka utrzyj z jajkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryn. Dolej śmietanę. Ubij na piankę. Krem rozsmaruj na kruchym spodzie. Piecz ok. 40 minut w 200°C. W połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową. Udekoruj plasterkami cytryny i stopioną polewą.Źródło: Naj