Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cytrynowe babeczki"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 155
Polecam.
Odsłon: 819
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 83
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9213
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 155
Polecam.
Odsłon: 819
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 83
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9213
Składniki
Z mąki pszennej, 3 łyżek cukru, 1/2 masła, 1 jajka i 2 łyżek zimnej wody zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Potem rozwałkuj. Wytnij 12 kółek. Foremki posmaruj tłuszczem, oprósz mąką, wylep ciastem. Piecz 30 minut w temp. 200°C.
Z cytryn wyciśnij sok. Pozostałe 4 jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Sok cytrynowy wymieszaj z 2 szklankami wody i 20 dag cukru. Dodaj resztę masła i zagotuj.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością wody, wlej do gotującego się płynu i gotuj minutę.
Wszystkie żółtka (w sumie 6) wymieszaj z 2 łyżkami wody, połącz z gorącym kremem. Rozsmaruj go na spodach. Wstaw na godzinę do lodówki. Białka ubij z resztą cukru. Porcje bezy wyciśnij na każdą tartaletkę. Zapiekaj jeszcze 5-8 minut w temp. 225°C.Źródło: Naj