Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cytrynowe beziki bez mąki"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 79
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 190
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7979
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 79
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 190
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7979
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,30 zł.
Ze sparzonej wrzącą wodą cytryny wyciskamy sok. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 110oC.
W czystym, suchym, najlepiej metalowym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę.
Cukier kryształ mieszamy z cukrem waniliowym. Partiami, bardzo powoli, wsypujemy do ubijanych białek. Gdy piana jest już szklista, nie przerywając miksowania wlewamy po kropelce sok z cytryny. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (lub do zwykłej plastikowej torebki z odciętym rogiem).
. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe kopczyki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 80 minut, do chwili, aż bezy zaczną odchodzić od papieru.
Wartość odżywcza 100 g bezików 279 kcal Białko 3,8 g/Tłuszcz 0,1 g/Węglowodany 62 g.Źródło: Rewia