Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cytrynowe kostki"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 539
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 766
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 539
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 766
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj ze 150 ml gorącej wody i połową cukru pudru. Połącz obie masy, dodaj przesiane mąki. Ciasto wlej do podłużnej brytfanny. Piecz 35 min w 180 st.
Rozkrusz drobno biszkopty. Wymieszaj je z otartą skórką i sokiem z 4 cytryn. Dodaj 6 dag dżemu morelowego oraz 25 dag stopionego masła. Wymieszaj na gładki krem. Rozsmaruj go na zimnym biszkopcie.
Z mleka i proszku ugotuj budyń (np. waniliowy). Gdy przestygnie, zmiksuj go z pozostałym masłem oraz cukrem pudrem. Na koniec do kremowej masy budyniowej wlej 70 ml rumu.
Krem rozsmaruj, tworząc kolejną warstwę. Całość odstaw do stężenia. Ciasto udekoruj lukrem oraz gorzką czekoladą. Po zastygnięciu pokrój.Źródło: Świat kobiety