Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowiec

Cytrynowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7451

Dodano:

Odsłon: 24883

Smaczne ciasto na każdą okazję.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Na koniec powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę (u mnie 25x36cm) wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30minut w 160-170 stopniach.

  2. Masa cytrynowa: Cytryny myjemy, wyciskamy z nich sok. Uzupełniamy wodą do 2,5 szklanki. Przelewamy do rondelka i zagotowujemy z cukrami. W pół szklanki wody rozprowadzamy budynie, dodajemy żółtka, obie mąki i dokładnie mieszamy. Na gotującą się wodę cytrynową wlewamy masę z budyni i gotujemy budyń. Studzimy, a następnie ucieramy masło i stopniowo dodajemy zimny budyń. Masę wykładamy na biszkopt, na wierzchu układamy dobrze odsączone ananasy. Wstawiamy do lodówki.

  3. Masa śmietankowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i dobrze miksujemy. Masę wykładamy na ananasy, na wierzchu układamy herbatniki. Chłodzimy. Gdy ciasto dobrze stężeje wierzch dekorujemy polewą czekoladową lub kakaową (u mnie gotowa polewa czekoladowa).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń