Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrynowy torcik z bezikami"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 222
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34668
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 222
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34668
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Składniki
Cytrynę wyszoruj i sparz. Zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Do przesianej mąki pszennej dodaj mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Do żółtek wsyp cukier, utrzyj mikserem na puszystą masę. Wciąż ucierając, stopniowo dodawaj suche oraz sok z cytryny. Na koniec dodaj ubite białka oraz skórkę z cytryny, delikatnie wymieszaj łyżką.
Przelej do tortownicy. Piecz 35-45 min w temperaturze 170°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na 2 blaty.
Przygotuj krem. Jajka ubij mikserem. Z cytryn wyciśnij sok. Przelej do rondelka, dodaj cukier oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Podgrzej. Następnie dodaj ubite jajka, mieszając podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj masło pokrojone na małe kawałki, wymieszaj.
Pierwszy blat ciasta włóż do czystej tortownicy i posmaruj wystudzonym kremem. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując po 1 łyżce cukru. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną, zmiksuj. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj beziki na wierzch tortu. Piecz ok. 20 min w temperaturze 140°C.
90 minut. Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie