Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladki kokosowe Bounty

Czekoladki kokosowe Bounty

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5676

Dodano:

Odsłon: 7496

Zdrowe, łatwe do wykonania i bardzo smaczne czekoladki kokosowe. Idealne jako zdrowy deser dla dzieci.

Składniki

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 - 4 łyżki miodu naturalnego (najlepiej jasnego, np. rzepakowego)
  • Polewa:
  • 100 g czekolady deserowej z minimum 45% zawartością kakao
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladki kokosowe Bounty

Przygotowanie

  1. Składniki na masę kokosową wymieszać tak, aby wszystko równomiernie było połączone. Ze względu na różną jakość wiórków kokosowych, może być potrzebne użycie większej ilości oleju (gdy masa jest zbyt sypka) lub miodu (gdy chcemy bardziej słodkie).

  2. Masę wyłożyć do płaskiej formy (u mnie silikonowa) i na dnie uformować placek wysoki na 2 cm. Okrągłą foremką lub kieliszkiem o średnicy 5 cm wycinać czekoladki, pozostawiając je w foremce. Masę można formować ręką, po wcześniejszym lekkim schłodzeniu masy kokosowej.

  3. Wycięte czekoladki wstawić do lodówki na około 2 godziny.

  4. Składniki na polewę roztopić na garnku z wrzącą wodą lub w mikrofali ustawiając tryb rozmrażania na 4 stopień i 250 g. Po roztopieniu składniki mieszać do uzyskania jednolitej polewy.
    Schłodzone czekoladki zanurzać w polewie i wykładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, powinny być twarde.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń