Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladki z oleju kokosowego

Czekoladki z oleju kokosowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4789

Dodano:

Odsłon: 5462

Łatwe do wykonania czekoladki to pyszny deser, który śmiało, można podać nawet dzieciom. Proste przygotowanie i możliwość wybrania dowolnych dodatków smakowych.

Składniki

  • Olej kokosowy nierafinowany 9 łyżek
  • Nasiona chia 2 łyżki
  • Mleko zwykłe lub kokosowe 70 ml
  • Cukier puder około 6 łyżek
  • Wiórki kokosowe 2 łyżki
  • Herbata Matcha 1 łyżeczka
  • Kakao naturalne 1 łyżka
  • Płatki migdałowe 2 - 3 łyżki
  • Składnik odmierzam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
  • (na 12 - 15 sztuk, foremki silikonowe o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm)
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nasiona chia namoczyć w lekko podgrzanym mleku i odstawić na około 20 minut, aby napęczniały.
    Miękki olej (3 łyżki) zmiksować z cukrem pudrem (1 - 2 łyżki), namoczonymi nasionami chia i wiórkami kokosowymi, aby powstała jednolita masa.
    Masę wyłożyć na dno najlepiej silikonowych foremek, po około 2 łyżeczki do każdej, aby po zastygnięciu warstwy były równe i wstawić do lodówki na około 5 - 10 minut.

  2. Herbatę Matcha zalać 2 łyżkami ciepłej wody i mieszać do czasu uzyskanie jednolitej konsystencji, nie powinna być zbyt rzadka.
    Miękki olej (3 łyżki) zmiksować z cukrem pudrem (1 - 2 łyżki) i zimną herbatą Matcha, aby powstała jednolita konsystencja.
    Masę wyłożyć do foremek na chia i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

  3. Kakao zalać 2 - 3 łyżkami wrzątku i rozmieszać na gładką masę.
    Olej (3 łyżki) zmiksować z cukrem (1 - 2 łyżki) i wystudzonym kakao oraz rozdrobnionymi płatkami migdałów.
    Masę wyłożyć do foremek na wierzch z herbatą i wstawić do lodówki, aby zastygła.

  4. Czekoladki można już jeść po około 3 - 4 godzinach, ale najlepiej pozostawić je w lodówce na całą noc.
    Ilość cukru dostosować do swoich upodobań, u mnie są niezbyt słodkie. Przechowywać w lodówce. Czekoladki polecam zrobić w nieco mniejszych foremkach, wtedy wyjdzie ich zdecydowanie więcej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń