Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowa babka"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 199
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7988
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 199
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7988
Składniki
Czekoladę połam, wrzuć do miski. Ustaw ją na garnku z wrzącą wodą. Mieszając, stop czekoladę i odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj mikserem z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Dalej ucierając, wbijaj po jednym jajku.
1 dag mąki (łyżkę) odłóż, resztę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawaj do zmiksowanej masy. Na koniec wlej śmietanę i wsyp proszek budyniowy (najlepiej waniliowy). Całość starannie wymieszaj na gładkie ciasto.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj odłożoną wcześniej łyżkę mąki, raz jeszcze wymieszaj. Drugą część połącz z kakao oraz stopioną czekoladą.
Foremkę na babkę po smaruj tłuszczem. Na przemian wlewaj jasne i ciemne ciasto. Lekko przemieszaj widelcem, aby uzyskać marmurkowy wzorek. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 50-60 minut.
Po przestudzeniu polej babkę rozpuszczonym wg przepisu lukrem i dowolnie ozdób.
Czas ok. 75 min; porcja – 270 kcal, cena 1,40 zł.
Gdy przygotowane z dodatkiem proszku do pieczenia ciasto (babka, murzynek, ciasto z owocami) zbyt szybko wyrasta, istnieje obawa, że potem gwałtownie opadnie.
Aby tego uniknąć, powoli zmniejszaj temperaturę pieczenia. Zwiększą ją znów dopiero wtedy, gdy ciasto będzie rosło w normalnym tempie.Źródło: Świat kobiety