Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto korzenne z serem

Czekoladowe ciasto korzenne z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 252

Dodano:

Odsłon: 1322

Aromatyczne ciasto czekoladowe, wilgotne, z dodatkiem twarogu. Doskonałe na poprawę nastroju ;)

Składniki

  • Margaryna do pieczenia 1 kostka 250 g + 1/4 kostki na polewę
  • Cukier biały 1,5 szklanki +3 łyżki na polewę
  • Woda 1/2 szklanki + 1 łyżka na polewę
  • Kakao naturalne 4 łyżki + 1 łyżka na polewę
  • Jaja kurze 6 szt.
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Dżem wiśniowy 1 łyżka
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • Twaróg półtłusty około 30 dkg
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę, wodę i cukier podgrzewać aż do połączenia składników. Dodać kakao, cynamon, gałkę muszkatołową i dobrze wymieszać. Zdjąć z płyty grzewczej.

  2. Białka oddzielić od żółtek w następujący sposób:
    2 żółtka będą potrzebne do twarogu,
    4 żółtka będą potrzebne do ciasta,
    z 6 białek będzie ubijana piana, zatem warto od razu wbić je do większego naczynia.

  3. Twaróg z cukrem wanilinowym i dwoma żółtkami rozgnieść widelcem.

  4. Do przygotowanej w pierwszym etapie bazy do ciasta dodać dwa żółtka oraz dżem i dobrze rozmieszać.

  5. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać. Można użyć miksera elektrycznego, ale równie dobrze sprawdza się zwykła trzepaczka do ciast.

  6. Z sześciu białek ubić sztywną pianę, całość delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą szpatułki.

  7. Ciasto wylać do natłuszczonej, wysypanej mąką okrągłej formy o średnicy około 24 cm.

  8. Przygotowany w etapie trzecim twaróg podzielić na siedem części i delikatnie ułożyć na wierzchu ciasta. Ser jest wystarczająco ciężki, aby opaść powoli na dno.

  9. Ciasto piec przez około 80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy. Można je odwrócić do góry dnem.

  10. Podane wśród składników składniki na polewę podgrzewać powoli w rondlu. Kiedy wszystko się połączy, polać wystudzone ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń