Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto na mące razowej

Czekoladowe ciasto na mące razowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7448

Dodano:

Odsłon: 41999

Ciasto na mące razowej, którego smak bardzo mnie zaskoczył, bo użycie mąki razowej jest prawie niewyczuwalne. Jest wilgotne, mięciutkie i długo zachowuje świeżość.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 80g ciemnej czekolady
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szklanka brązowego cukru
  • 60g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • Na polewę:
  • tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
  • 40g masła
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: w jedne misce łączymy: mąkę, sól, sodę oraz kakao. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia (ale nie może stwardnieć). Mikserem ucieramy masło, stopniowo dodajemy cukier, następnie jajka. Wlewamy ekstrakt z wanilii i roztopioną czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Następnie na przemian dodajemy połączone wcześniej suche składniki i śmietanę, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wlewamy wrzącą wodę i mieszamy (ciasto stanie się rzadkie). Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ciasto wlewamy na wyłożoną papierem tortownicę, pieczemy około 30-40 minut, pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Po upieczeniu ciasto studzimy.

  2. Polewa: masło roztapiamy w rondelku na wolnym ogniu, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się roztopi i połączy z masłem w gładką polewę. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

  3. Zamiast polewy można użyć cukru pudru i obsypać ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kosma102 18 sierpnia 2011 Jak tylko zobaczyła przepis pogoniłam syna na zakupy, po 40 minutach ciacho już stygło :) Blacha znikła w niecałą godzinkę. Przepis prosty, szybki a przede wszystkim ciasto pyszne :) Dziękuję i pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

adi_gryfino 18 sierpnia 2011 Te ciasto wygląda tak apetycznie, że mam ochotę wgryźć się w ekran ;) Dodaje do ulubionych.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilina83 17 sierpnia 2011 Możesz podać jaką masz średnicę tortownicy?
Ciasto wygląda rewelacyjnie mam zamiar w sobotę je upiec

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malgos1966 17 sierpnia 2011 uwielbiam wszystko co czekoladowe, mniam...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 16 sierpnia 2011 Tak, chodzi o olejek waniliowy do ciast. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 16 sierpnia 2011 Wygląda wspaniale, zwłaszcza ta błyszcząca polewa... Chce się dopytać o ten ekstrakt z wanilii. Czy masz na myśli olejek (aromat) do ciast waniliowy czy coś innego ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gabriela1611 15 sierpnia 2011 Wygląda bosko! Aż mi ślinka poleciała. Natychmiast zjadłabym ten kawałek :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń