Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto tortowe

Czekoladowe ciasto tortowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4728

Dodano:

Odsłon: 2361

Mocno czekoladowe, wilgotne bez nasączania, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy. Idealne ciasto na święta, uroczyste przyjęcie, jak również jako deser do codziennej kawy.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier i dodając pod koniec ubijania po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru.
    Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek.
    Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.
    Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, krótsze, to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, to ciasto upieczone.
    Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części.

  2. Krem:

    Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny.
    Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aby nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu. Wystudzić.
    Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka).
    Czekoladę roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą.
    Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać.
    Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować przekrojony blat ciasta, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Na kremie można zrobić dekoracyjne fale, widelcem przeciągać falujące pasy.
    Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby zastygło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń