Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkoptowe blaty o smaku czekoladowym z nutą, orzechową i kawy zbożowej przełożyłam bitą śmietaną z kremu kokosowego z dodatkiem białej czekolady, całość posypałam ciemnym kakao i wiórkami kokosowymi.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1053
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 42
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1053
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 42
Składniki
Biszkopt: Blachę 35cm x 40cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z połową cukru i likierem na pulchną masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, kakao oraz kawę zbożową. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczony biszkopt ostrożnie przekładamy na kratkę, zdejmujemy papier do pieczenia, odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony biszkopt kroimy na pół, tak by otrzymać dwa prostokąty o wymiarach 20cm x 35cm. Krem: Czekoladę ścieramy na tarce dodajemy krem/śmietankę kokosowy i ubijamy, aż krem uzyska konsystencję bitej śmietany. Złożenie ciasta: Dolny biszkopt skrapiamy likierem orzechowym. Następnie 2/3 kremu wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim blatem. Górny biszkopt również skrapiamy likierem orzechowym, a następnie smarujemy śmietanką. Śmietanką również smarujemy boki ciasta. Ciasto odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem ciasto oprószamy kakao, a następnie wiórkami kokosowymi i opcjonalnie perełkami cukrowymi.