Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowe ciasto z orzechami i śliwkami"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 167
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 167
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Składniki
Do szklanej lub metalowej miski włóż połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz masło. Miskę postaw na garnku z wrzącą wodą (jej dno nie może dotykać wody), mieszaj aż się rozpuszczą i dokładnie połączą.
Do przesianej mąki wsyp cukier, proszek do pieczenia oraz kakao, wymieszaj. Do dużej miski wbij jajka, wlej mleko, krótko zmiksuj. Następnie, wciąż miksując, stopniowo dodawaj suche skład niki. Na koniec dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i zmiksuj, by wszystkie ciasta dokład nie się połączyły.
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki. Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Na cieście rozłóż śliwki oraz orzechy, delikatnie je wciskając.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudź w uchylonym piekarniku.
80 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie