Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe rogaliki

Czekoladowe rogaliki

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 1132

Dodano:

Odsłon: 1881

Od lat uwielbiam zajadać się rogalikami i tworzyć pyszne kompozycje smakowe. Jednym z moich ulubionych połączeń są właśnie rogaliki z dodatkiem czekolady. Nie umiem nim się oprzeć. Czekoladowe rogaliki są idealne do kawy i na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki

  • Mąka ziemniaczana 300 g
  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • krem czekoladowy 150 g
  • cukier 70 g
  • masło 70 g
  • mleko 20 ml
  • jajka 2 szt.
  • żółtko 1 szt.
  • aromat waniliowy
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obie mąki przesiewamy. Do maki dodajemy cukier, aromat, jajka oraz miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy koło. Koło dzielimy na trójkąty. Na skraju krótszego boku układamy po jednej łyżce kremu czekoladowego. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń