Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowe tiramisu z żelkami"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 71
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 177
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 235
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 805
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 71
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 177
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 235
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 805
Składniki
Prostokątną blachę lub szklane naczynie wyłóż połową podłużnych biszkoptów (tzw. kocich języczków). Mleko wlej do rondla, podgrzej. 5 dag czekolady zetrzyj na tarce. Resztę połam, wrzuć do mleka. Ogrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Odstaw do schłodzenia.
Biały ser zmiel trzykrotnie (lub użyj gotowego mielonego sera na sernik). Utrzyj razem z cukrem pudrem na aksamitnie gładką masę.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno schłodzoną kremówkę. Dalej ubijając, dosypuj cukier waniliowy. Na koniec bitą śmietanę dodaj do masy serowej, delikatnie przemieszaj.
Warstwę biszkoptów polej połową rozpuszczonej czekolady. Nałóż połowę masy serowo-śmietanowej. Przykryj resztą biszkoptów i polej czekoladą. Na wierzchu rozłóż pozostałą masę. Tiramisu ozdób startą czekoladą i żelkami.
10 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 350 kcal, cena 2 zł.
Błyskawiczny deser z żelkami przygotujesz na bazie białej czekolady. Rozpuść w rondelku dwie tabliczki z łyżką masła. Prostokątną formę wyłóż folią spożywczą. Wlej połowę czekolady, rozłóż kolorowe żelki. Zalej resztą białej masy i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Szykując deser dla malucha, zrezygnuj z maczania biszkoptów w kawie.Źródło: Świat kobiety