Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowiec z miętowym kremem"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36037
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 172
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 309
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 374
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36037
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 172
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 309
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 374
Składniki
Połowę gorzkiej czekolady grubo posiekaj, ew. zetrzyj na tarce o dużych otworkach. ponczu wymieszaj, skrop nim wszystkie czekoladowe blaty biszkoptowe.
Pozostałą czekoladę połam, wsyp do metalowej miseczki. Ustaw ją na garnku z parującą wodą i mieszaj, aż czekolada stopi się w kąpieli wodnej. Zdejmij miseczkę z garnka. Do czekolady dodaj łyżkę likieru miętowego i łyżkę bardzo zimnego masła. Wymieszaj, odstaw, by polewa ostygła w temp. pokojowej.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztwyno, dosypując pod koniec cukier puder i zagęstniki. Do kremu wlej 2 łyżki likieru miętowego, wsyp posiekaną czekoladę i delikatnie wszystko wymieszaj. Kremem posmaruj 3 biszkopty, ułóż je jeden na drugim. Na wierzch torciku wylej grubą warstwę ostudzonej polewy czekoladowej. Torcik schłodź. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i miętą.Źródło: Tina