Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowy kołacz"
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 440
Polecam.
Odsłon: 90
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 95
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 440
Polecam.
Odsłon: 90
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 95
Składniki
Herbatniki zetrzyj na tarce lub pokrusz bardzo drobno. Możesz włożyć je do woreczka, a następnie rozwałkować lub rozbić tłuczkiem. Następnie ciastka zagnieć z masłem na gładką masę.
Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Spód wylep masą z herbatników. Piecz około 10 minut w temp. 180 st. Wyjmij i ostudź.
Czekoladę połam na małe kawałki. Kremówkę wlej do rondla, ustaw na palniku. Ogrzewaj, nie dopuszczając do wrzenia. Gorącą kremówkę zdejmij z ognia. Wrzuć czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
Suszone śliwki pokrój na kawałki. Orzechy włoskie grubo posiekaj. Przygotowane wsyp do masy czekoladowej, wymieszaj. Wylej na upieczony spód. Wstaw na 6 godzin do lodówki, by masa stężała.
Cukier wsyp na patelnię, skarmelizuj. Wrzuć całe orzechy laskowe, wymieszaj. Nabieraj porcje masy i rozkładaj dekoracyjnie na cieście.
czas ok. 70 min; porcja – 410 kcal, cena 1,90 złŹródło: Świat kobiety