Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowy serniczek"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 28
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 377
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 102
Polecam.
Odsłon: 428
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 28
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 377
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 102
Polecam.
Odsłon: 428
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Z mąki pszennej, szczypty soli, 10 dag masła, 5 dag cukru i 1 jajka szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut. Potem na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na placek o śr. 34 cm. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem.
Wylepić plackiem spód i brzeg formy na wysokość ok. 4 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem. Odstawić w chłodne miejsce.
Pozostałe masło utrzeć ze szczyptą soli, resztą cukru i cukrem wanilinowym. Kolejno dodawać żółtka. Dołożyć twaróg, mąkę ziemniaczaną, napar kawy i kakao. Wmieszać pokruszone ciastka i startą czekoladę.
Białka ubić na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do tortownicy wylepionej kruchym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 60 minut. Po 40 minutach przykryć sernik, aby wierzch zbytnio się nie zrumienił.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wystudzone ciasto udekorować rozetkami bitej śmietany oraz czekoladowymi ozdobami i migdałowymi ciasteczkami. Posypać drobnoziarnistym białym i brązowym cukrem.Źródło: Życie na gorąco