Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gwarantuję Wam, że takiego sernika jeszcze nie jedliście! Jest tak delikatny i puszysty, że rozpływa się w ustach niczym ptasie mleczko... To ciasto musicie po prostu upiec! :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 575
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1828
Polecam.
Odsłon: 5644
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 575
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1828
Polecam.
Odsłon: 5644
Składniki
Kruszymy herbatniki. Ja do tego wykorzystałam moździerz :) I raz po raz rozdrabniałam całą paczkę herbatników :)
W garnuszku roztapiamy masło i odstawiamy na chwilkę aby przestygło. Następnie wlewamy je do rozdrobionych herbatników i dodajemy 2 łyżki cukru. Całość dokładnie mieszamy.
Spód tortownicy owijamy folią aluminiową - zapobiegnie to przyklejeniu się ciasta do formy. Następnie rozkładamy równomiernie naszą masę herbatnikową i dociskamy palcami.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, tj. nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Kiedy czekolada się rozpuści odstawiamy ją na bok aby chwilę przestygła. W misce (najlepiej za pomocą miksera) mieszamy kremowy serek z cukrem pudrem na gładką masę. Śmietanę, ubite jajka mieszamy z roztopioną i przestygniętą czekoladą za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy do masy przesianą mąkę i kakao. Czekoladową masę dodajemy do ubitego serka z cukrem i dokładnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy do tortownicy.
Po wlaniu całej masy, stukamy lekko tortownicą o stół - tak aby masa się dobrze ułożyła - ma mieć gładką górę. Sernik pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.