Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowy tort z szampańskim kremem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 41
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 112
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 25
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 41
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 112
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 25
Składniki
Czekoladę posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 cukru, połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej i wymieszaj. Dodaj kawałeczki czekolady. Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.175 st. Piecz 30 minut. Wystudź. Rozetnij na 2 placki.
Żelatynę namocz, kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Pozostały cukier i cukier waniliowy wymieszaj z śmietaną, ubij na sztywno. Połącz z szampanem, migdałami, sokiem cytrynowym oraz żelatyną.
Spód tortu ułóż na dnie formy. Posmaruj go tężejącym kremem, przykryj drugim biszkoptem. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Gotowy tort oblej stopioną polewą czekoladową. Zanim polewa zastygnie, bok tortu obsyp grubymi kryształkami cukru.
Wierzch ciasta udekoruj grubym cukrem, owocami z kompotu oraz ozdobami cukierniczymi.Źródło: Tina