Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czereśniowa babka"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 212
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34433
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 169
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 212
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34433
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 169
Składniki
Czereśnie umyj, wydryluj. Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka. Ucieraj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Połóż część owoców, zalej ciastem. Na wierzchu ułóż resztę owoców. Piecz 45 minut w 180°C. Gorące ciasto posyp uprażonymi płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.
Czas: około 1,5 godz.
Wypróbuj
Jeśli chcesz, by czereśnie puściły sok, po wydrylowaniu skrop je sokiem z cytryny i posyp kilkoma łyżkami cukru pudru. Wymieszaj owoce i odstaw na godzinę, a następnie lekko osącz i dodaj do ciasta. Możesz też poddusić czereśnie z cukrem żelującym. Możesz też do czereśni dodać wydrylowane wiśnie, truskawki lub winogrona, co nada ciastu oryginalny smak.Źródło: Dobry Tydzień