Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Danie z patelni z kurkami i boczkiem"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 219
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 50
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3308
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 219
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 50
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3308
Składniki
Ziemniaki wyszoruj i gotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente (lekko twardawe). Odcedź, wystudź, obierz ze skóry i pokrój w ćwiartki lub grube plastry. Jeśli używasz młodych ziemniaków, wystarczy je bardzo dokładnie wyszorować.
Grzyby oczyść, umyj. Małe pozostaw w całości a większe pokrój na mniejsze kawałki. Boczek pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć boczek, przesmaż. Następnie dodaj cebulę, zeszklij. Przełóż do miseczki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć kurki, smaż tak długo, aż odparuje cały płyn powstały w trakcie smażenia. Grzyby przełóż do miseczki z boczkiem i cebulą. Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć ziemniaki, podsmaż je ze wszystkich stron.
Dodaj boczek, cebulę oraz kurki, smaż ok. 10 min. Na koniec danie posyp szczypiorkiem albo koperkiem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rada: Do dania można podać sos jogurtowo-szczypiorkowy. Do jogurtu dodaj drobno posiekany szczypiorek, 2-3 ząbki czosnku, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
30 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie