Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 710
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 28
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 83
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 710
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 28
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 83
Składniki
W garnku zagotuj wodę z margaryną. Wsyp mąkę. Mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdejmij ją wtedy z ognia. Wystudź. Do zimnej masy ptysiowej domieszaj kolejno jajka.
Wsyp proszek do pieczenia i utrzyj mikserem na jednolite, gładkie ciasto. Dwie jednakowe tortownice wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę ciasta. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do 220o C. Piecz po 15- -20 minut. Wystudź.
Szklankę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka oraz jajko wymieszaj z resztą mleka oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka. Gotuj, stale mieszając, do zgęstnienia.
Budyń zdejmij z ognia i dobrze wystudź. Potem utrzyj go z masłem na puszysty krem. Przełóż nim placki ptysiowe. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj