Desery Przepis na:
Delikatny sernik z rosą

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 198
Dodano: 18.07.2010
Odsłon: 14116
Składniki
- # CIASTO:
- 2,5 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru
- 3 żółtka
- 3/4 kostki margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- # MASA:
- 3 jaja
- 1 SZKL CUKRU
- 1kg twarogu (wcześniej zmielony- najlepiej 2x )
- 1 budyń waniliowy/ śmietankowy
- 0,5 szkl oleju
- 2 szkl mleka
- olejek zapachowy (waniliowy)
- 0,5 szkl cukru
- # PIANKA: 0,5 szkl cukru
- 3 białka
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Z pięciu pierwszych składników zagniatamy ciasto(* można dodać łyżkę śmietany) i wkładamy je do lodówki na 10 min; po upływie czasu, ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę( obklejamy dodatkowo brzegi brytfanny ciastem) i nakłuwamy je widelcem
-
Kolejne siedem składników łączymy w jednej misce i miksujemy do uzyskania jednolitej masy; następnie wylewamy całość na ciasto (masa jest dosyć rzadka)
-
Ciasto wkładamy do piekarnika na 90 min w temp. 170*C ---> 15 minut przed końcem pieczenia, ubijamy białka z cukrem i wylewamy na sernik- wyrównujemy całość i nadal pieczemy. Po ostygnięciu, na cieście powinna się pojawić "rosa" :)
Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 17 maja 2012Zgłoś do usunięcia
Stawiam 5 ,następne ciasto do wypróbowania.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Matusia122 20 października 2010Zgłoś do usunięcia
Sernik jest pycha, sama piekłam go kilka razy.0 Kto głosował? | Odpowiedz