Do góry

Desery Przepis na:

Deser a’la Belriso

Deser a’la Belriso

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2456

Dodano:

Odsłon: 1474

Deser a’la Belriso to przepyszny smakołyk z gotowanego ryżu z borówkami amerykańskimi inspirowany popularnym deserem, wyśmienicie smakuje podany na zimno. Deser można dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych owoców.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu ( szklanka 250 ml )
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • szczypta soli
  • 3- 4 łyżki cukru kryształu
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 5-6 kostek startej na tarce o dużych oczkach gorzkiej czekolady
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Deser a’la Belriso

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Do wrzątku dodajemy szczyptę soli oraz ryż i gotujemy go na małym płomieniu do momentu aż wchłonie całą wodę, często mieszając. Następnie do ryżu wlewamy mleko i gotujemy go do miękkości, cały czas mieszamy.

  2. Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier oraz śmietankę kremówkę, wszystko dokładnie razem łączymy, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut, po czym dokładnie studzimy. Wystudzony ryż schładzamy w lodówce około 30 minut.

  3. Pucharki napełniamy ryżem, na wierzchu układamy owoce i całość posypujemy startą czekoladą. Tak przygotowany deser dekorujemy miętą lub melisą i od razu podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 09 sierpnia Dziękujemy za propozycję na ten lekki, idealny na lato deser :)!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń