Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Deser lodowy"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 131
Polecam.
Odsłon: 210
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 121
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 131
Polecam.
Odsłon: 210
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 121
Składniki
Do małego garnuszka lub rondelka wlej 2 szklanki mleka i szklankę śmietanki. Wymieszaj z cukrem waniliowym (albo z utartymi z cukrem ziarenkami wanilii).
Całość gotuj na małym ogniu, mieszając co pewien czas. Kiedy cukier waniliowy się rozpuści, a płyn zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia.
Żółtka wbij do miski, dodaj cukier kryształ. Ucieraj za pomocą miksera na gładką i jednolitą masę. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj do utartych żółtek mleko wymieszane ze śmietanką i wanilią. Pamiętaj, by zawsze wlewać mleko do żółtek, nigdy odwrotnie.
Przygotowaną masę wstaw do lodówki, zamrażaj lody przez około 8 godzin. Mango i arbuz obierz, usuń pestki. Miąższ owoców pokrój. Podawaj z kulkami lodów, ozdób ziołami.Źródło: Świat kobiety