Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Deser lodowy (semifreddo) z truskawkami i rabarbarem"
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 51
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2658
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 333
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 215
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 51
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2658
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 333
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
Umyty i obrany rabarbar pokrój w talarki. Truskawki umyj, pokrój w plasterki. Wszystko włóż do rondla, wsyp 1/3 szklanki cukru, podgrzewaj na średnim ogniu pod przykryciem ok. 5 min. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 10-12 min, aż owoce się rozpadną. Wystudź i zmiksuj na gładki mus i przetrzyj przez gęste sito.
Do szklanej miski włóż białka, wsyp cukier oraz sól. Podgrzewaj ok. 4 minuty w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści. Następnie ubij mikserem (ok. 10 min) do powstania puszystej i błyszczącej piany. Śmietankę ubij mikserem na półsztywno, wsyp skórkę pomarańczową. Dodaj w trzech partiach do piany, delikatnie mieszając.
Podłużną foremkę (keksówkę) wyłóż przezroczystą folią spożywczą, tak by wystawała poza jej brzegi. Do foremki naprzemiennie wkładaj owocowy mus i masę śmietanową. Wymieszaj widelcem, by otrzymać efekt marmurkowy. Owiń folią i włóż do zamrażarki na 6-8 godzin.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 180 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie