Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser z ciasteczkami"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 111
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5100
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32712
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 358
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 280
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 111
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5100
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32712
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 358
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 280
Składniki
Ciemną czekoladę połam na mniejsze kawałki. Do rondelka włóż masło lub margarynę oraz czekoladę. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Do miski wbij jajka, wsyp cukier, ubij mikserem. Zmniejsz obroty i, wciąż miksując, dodaj kakao, cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu waniliowego oraz mleko albo rum. Na koniec wlej przestudzoną masę czekoladową i miksuj aż dokładnie się połączą. Odłóż 4-5 łyżek masy.
Małą tortownicę wyłóż folią spożywczą lub folią aluminiową. Na spodzie rozłóż herbatniki, wolne miejsca wypełnij połamanymi na mniejsze kawałki ciasteczkami. Posmaruj 1 masy kakaowej. W ten sam sposób przygotuj jeszcze 3 warstwy deseru. Ostatnia warstwa to masa czekoladowa. Wstaw do lodówki na 2-3 godz. Deser wyjmij z tortownicy. Boki posmaruj odłożoną masą czekoladową i udekoruj roztopioną białą czekoladą.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 420 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie