Do góry

Desery Przepis na:

Domowe krówki

Przepis dnia 2020-02-12
Domowe krówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 12316

Dodano:

Odsłon: 7144

Słodki smak dzieciństwa, wiele z Was pewnie pamięta babcine mleczne cukierki, to był smak… nie to co te sklepowe teraz. Wieki nie jadłam, a tak się akurat złożyło, że nie mieliśmy nic słodkiego, przypomniałam sobie o tych smacznych cukierasach, nie potrzeba wiele składników, a smak… chyba nie muszę nikogo przekonywać, coś dla małych i dużych.

Składniki

  • Keksówka 15×30 cm
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. śmietanki kremówki
  • 2 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 1 duży cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub migdałowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe krówki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy na małym ogniu mieszając tak, aby nie przypalić masy. Mi to zajęło ok. 1 godz. zależy od mocy palnika- im masa ciemniejsza tym krówki będą bardziej kruche. Gdy masa przybierze konsystencje kisielu, zdjąć z ognia i wymieszać jeszcze dobrze łyżką, żeby się pozbyć pęcherzyków powietrza.
    Powstałą masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, gdy przestygnie przykryć folią spożywczą i wrzucić do lodówki na kilka godz. a najlepiej na całą noc. U mnie wszyscy są raczej niecierpliwi jeśli chodzi o słodkości, także krówki poszły w ruch po ok.4 godz.
    Wyjąć keksówkę z lodówki, pokroić nożem na mniejsze kawałki i można się delektować.
    Pokrojone krówki można zawinąć w papierki lub celofan. Domowe krówki mają moc.
    P.S.Do masy można również dodać kakao, jeśli lubimy cukierki kakaowe, lub inne swoje ulubione dodatki. Moje wyszły takie na pół ciągnące, dla mnie idealne

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 07 lutego Asiu, to prawda że to smaki dzieciństwa, których nigdy się nie zapomina. Twoje wyszły ekstra.:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 07 lutego Super,pamiętam czasy kiedy robiłam dzieciom,nie było słodyczy jak teraz.Dzieciaki zajadały z wielkim smakiem:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kulinarne_Kombinacje 07 lutego Krówki są takie proste w przygotowaniu??? Wow, muszę spróbować!:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń