Do góry

Desery Przepis na:

Domowe lody czekoladowe

Domowe lody czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 188

Dodano:

Odsłon: 165

Prawdziwe lody jak z lodziarni. Pyszne i orzeźwiające w smaku. Idealny letni deser. Uwielbiam połączenie mięty i czekolady i mam nadzieje, że Wam też te lody posmakują.

Składniki

  • 250 ML PEŁNOTŁUSTEGO MLEKA
  • 500 ML ŚMIETANKI KREMÓWKI 30 %
  • OKOŁO 50 G MIĘTY
  • 5 ŻÓŁTEK
  • SZCZYPTA SOLI
  • 200 G CZEKOLADY MLECZNEJ
  • 1/3 SZKLANKI CUKRU
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowe lody czekoladowe

Przygotowanie

  1. W GARNKU ZAGOTOWAĆ MLEKO I ŚMIETANĘ Z DODATKIEM SZCZYPTY SOLI.

    LISTKI MIĘTY ODDZIELIĆ OD ŁODYŻEK I DROBNO POSIEKAĆ.



    KIEDY MLEKO SIĘ ZAGOTUJE, ZDJĄĆ JE Z ZGRZANIA I DODAĆ DO NIEGO POSIEKANA MIĘTE. MLEKO ODSTAWIĆ DO PRZESTUDZENIA. W TYM CZASIE MIĘTA POWINNA ODDAĆ MLEKU WIĘKSZOŚĆ SMAKU.

    KIEDY MLEKO PRZESTYGNIE PRZECEDZIĆ JE PRZEZ SITKO. MIĘTA NIE BĘDZIE JUŻ POTRZEBNA.

  2. MLEKO PONOWNIE ZAGOTOWAĆ. PO ZAGOTOWANIU ZDJĄĆ Z GRZANIA I ROZPUŚCIĆ W NIM DROBNO POKROJONA CZEKOLADĘ.



    W MISCE, MIKSEREM UTRZEĆ ŻÓŁTKA Z CUKREM NA PUCH. DO UTARTYCH WLAĆ CZEKOLADOWE MLEKO, CAŁY CZAS MIESZAJĄC.

    MISKĘ Z MASA USTAWIĆ NA GARNKU Z GOTUJĄCĄ SIĘ WODA I NA PARZE PODGRZEWAĆ AŻ MASA ZACZNIE GĘSTNIEĆ. MASĘ NALEŻY CAŁY CZAS MIESZAĆ.

    .

  3. KIEDY MASA ZACZNIE GĘSTNIEĆ, ZDJĄĆ JA Z GARNKA I WYSTUDZIC W CHŁODNYM MIEJSCU. MOŻNA RÓWNIEŻ UŻYĆ MASZYNKI DO LODÓW.

    KIEDY MASA NA LODY BĘDZIE JUŻ ZIMNA, PRZELAĆ JĄ DO POJEMNIKA NADAJĄCEGO SIĘ DO MROŻENIA. PRZYKRYĆ I MROZIĆ KILKA GODZIN W ZAMRAŻARCE. NAJLEPIEJ CALA NOC

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń