Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowy placek z kalafiorem i marchewką"
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 63
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 384
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 63
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 384
Składniki
Drożdże dobrze rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z przesianą mąką. Dodaj oliwę, 1/4 łyżeczki soli i ok. 1/2 szklanki ciepłej wody. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kalafior oczyść i podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, opłucz, pokrój i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut. Po 5 minutach dołóż różyczki kalafiora. Podgotowane warzywa odcedź, osącz. Dymki oczyść, pokrój na kawałeczki. Żółty ser zetrzyj, natkę opłucz, osusz i posiekaj.
Gdy ciasto podwoi objętość, znów je zagnieć i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Blachę wyłóż pergaminem (lub natłuść). Spód oraz brzegi formy wylep plackiem.
Na cieście ułóż kalafior i marchew. Posyp dymką. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Dodaj starty ser i posiekaną natkę. Przypraw solą oraz pieprzem. Polej wierzch pizzy. Posyp ją płatkami migdałowymi. Piecz 35–40 minut w temp. 200°C.
godz.; Porcja: 690 kcal; Cena porcji: ok. 3,50 zł.Źródło: Naj