Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drezdeńska niespodzianka"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 85
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 85
Składniki
zł
Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem. Dodaj szklankę mąki, wymieszaj i odstaw, by zaczyn podwoił swoją objętość. Miękkie masło utrzyj. Dodaj cukier oraz jajka. Wsyp resztę mąki, dołóż zaczyn. Wyrób ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Przygotuj nadzienie: żurawinę namocz w brandy, po 10 min osącz i posiekaj. Marcepan zagnieć razem z cukrem pudrem oraz żurawiną. Z masy uformuj 2 wałeczki o długości 20 cm.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Uformuj z niego 2 placki o śr. 20 cm. Na środku każdego ułóż wałeczek marcepanowo-żurawinowy. Zawiń ciasto, formując strucle. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Posmaruj stopionym masłem i odstaw na ok. 15 min, by ponownie ciasto podrosło. Potem piecz 40 min w 180 st.
Masło do dekoracji stop. Upieczone strucle lekko przestudź. Jeszcze ciepłe ciasta posmaruj 1/4 stopionego masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier. Gotowe strucle posyp suszoną żurawiną (możesz ją wcześniej posiekać).Źródło: Tina