Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na drożdżowa gwiazdę makową.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Składniki
Drożdże rozprowadzić w letnim mleku z łyżką cukru. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać całe jajka, a następnie żółtka. Do tak utartego masła dodajemy rozczyn drożdżowy, a na koniec przesianą mąkę.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części.
Rozwałkować na 2 okręgi. Na jednym z okręgów równomiernie rozłożyć masę makową a następnie przykryć drugim płatem ciasta.
Posklejać brzegi powstałego koła, delikatnie docisnąć, a następnie na środku ustawić szklankę (jako złącznik).
Przekroić ciasto na 16 równych części (od szklanki do rantu okręgu).
Skręcać 2-3 razy każdy, z powstałych pasków)i łączyć po 2 pasy ze sobą.
Białkami które nam pozostały posmarować wierzch gwiazdy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Przygotowanie masy makowej. Umyty mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Wystudzony mak osączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce. W dużym rondlu rozpuścić masło dodać bakalie, mak, cukier i smażyć na małym ogniu przez 10-15 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonego maku z bakaliami dodać żółtka i pianę i dokładnie całość wymieszać.
Przygotowanie lukru Cukier puder, z wodą i sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Ostudzoną strucle udekorować lukrem.