Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe baranki"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 239
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 233
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 239
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 233
Składniki
Przygotuj rozczyn drożdżowy. Kiedy wyrośnie, wsyp resztę mąki, cukru, jajka, margarynę i wyrób ciasto. Odstaw na pół godziny, by wyrosło.
Podziel ciasto na 10 równych kawałków, następnie każdy z nich podziel na dwie części. Z jednej ulep tułów i ogonek. Z drugiej głowę, uszy, nogi.
Blachę wyłóż folią, posmaruj tłuszczem, posyp mąką. Ułóż kawałki baranka, posmaruj mlekiem. Piecz 13 min w temp. 175°C. Kiedy ostygną, złóż baranka za pomocą wykałaczek. Z lukru zrób wełnę, oczy i kopytka.
Przepis nadesłała Izabela Nowak z Chomiąża</strong>Źródło: Takie jest życie