Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z kruszonką

Drożdżowe bułeczki z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe bułeczki z kruszonką"

Składniki

  • 60 dag mąki
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • łyżka masła
  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • jajko
  • pół kg śliwek
  • cynamon. Kruszonka: łyżka masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa

  2. Ciasto: drożdże, po łyżce cukru i mąki oraz ciepłe mleko utrzyj. Masło stop, ostudź. Jajka ubij z cuk rem. Mąkę, sól, masło, wyrośnięty rozczyn i jajko wyrób. Odstaw do wyrośnięcia. kruszonki zagnieć. Śliwki pokrój, posyp cynamonem.

  3. Z ciasta uformuj wałek, pokrój na 12 części. Rozwałkuj, ułóż na nich śliwki, zlep, uformuj bułki. Gdy wyrosną, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką. Piecz 15-20 min w 180°C.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń