Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami

Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 2590

Dodano:

Odsłon: 2343

Drożdżowe bułeczki z minimalną ilością cukru ( można go pominąć) naturalnie słodkie dzięki owocom, Idealna propozycja do szkolnej lunchówki

Składniki

  • 1 jabłko
  • 370 g mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru ( można pominąć)
  • 100 g suszonych moreli
  • 150 g suszonych daktyli
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Jabłko obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Połowę jabłka przełożyć do miski (resztę odłożyć na bok) i dodać mąkę, drożdże, mleko i jajko i wymieszać.
    Wyrabiać ciasto ręcznie przez ok 7-10 minut.
    Ciasto odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce.

  2. Pozostałą cześć jabłka wymieszać z cynamonem.
    Suszone owoce drobno posiekać.
    Jabłko, masło i owoce wymieszać na jednolitą masę ( można też razem rozdrobnić w robocie kuchennym)

  3. Ciasto rozwałkować na długi prostokąt.
    Nadzienie równomiernie rozprowadzić na cieście i zwinąć w wałek.
    Wałek pociąć w kawałki (tak żeby powstało 12 równych części).
    Formę do muffinek wysmarować tłuszczem (masło albo olej) i przłożyć kawałki ciasta.
    Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
    Ciasto pozostawić na godzinę, aż wyrośnie, następnie posmarować wierzch mlekiem i pospać orzechami.
    Piec ok 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń