Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z wiśniami

Drożdżowe bułeczki z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10172

Dodano:

Odsłon: 2973

przepyszne, mięciutkie, puszyste bułeczki drożdżowe z lekko kwaskowatymi wiśniami, do tego szklanka mleka lub kawa ... pyszności :-)

Składniki

  • mąka 35 dag
  • sól szczypta
  • cukier 5 dag
  • jajko 1
  • drożdże 1,5 dag
  • mleko 12 dag
  • cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
  • masło stopione 8 dag
  • nadzienie:
  • wiśnie wydrylowane (u mnie mrożone) ok. 20 dag
  • cukier 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyzka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do kubka wkruszyc drożdże, dodac ciepłe (nie gorące) mleko, 1 łyzkę cukru i 1 łyzkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min, aż zaczyn urośnie.
    Do dużej miski wsypać resztę mąki, cukru, cukier waniliowy, sól, jajko, 5 dag stopionego masła i zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (miskę z ciastem wkładam w drugą większą miske z gorącą wodą) na ok. 1 godz.
    Wyrośnięte ciasto podzielic na 12 równych części. Z kazdej formować kulkę, spłaszczyć ją, nałożyć 1 łyzkę nadzienia (tuż przed nadziewaniem bułek wiśnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, jeżeli są mrozone, wczesniej ich nie rozmrażać) i dobrze zlepić. Gotowe bułeczki ułozyć obok siebie w tortownicy (śr. 26cm) wyłozonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarowac resztą stopionego masła i odstawić na ok. 20 min. aby urosły. Piec ok. 45-50 min. w temp. 180 stopni. Jeśli się za bardzo będą rumienić, wierzch przykryć papierem do pieczenia.

  2. Przed podaniem bułeczki posypać cukrem pudrem.

  3. Odrywać i szamać z apetytem :-) Smacznego :-)

    P.S. Przepis zaczerpnięty z Mirabelkowego bloga

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń