Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe kopertówki z powidłami-pyszne drożdżówki

Drożdżowe kopertówki z powidłami-pyszne drożdżówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 6424

Dodano:

Odsłon: 7807

dziś zapraszam na pyszne drożdżówki z powidłami w kształcie kopert :) Są idealne do popołudniowej kawy, czy dla dzieci jako drugie śniadanie. Bułeczek wychodzi dużo, są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Zapraszam

Składniki

  • ROZCZYN -7 dag drożdży świeżych -0,5 l ciepłego mleka -0,5 szklanki mąki -3 łyżki cukru
  • RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA -1 kg mąki -125g roztopionego masła lub margaryny
  • -1 łyżka cukru waniliowego -0,75 szklanki cukru
  • -1 łyżeczka soli -4 jajka
  • DODATKOWO -1 jajko do smarowania bułeczek -gęste powidła śliwkowe lub dowolne nadzienie
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do dużej miski kruszymy drożdże,dodajemy mąkę oraz cukier. Całość zalewamy ciepłym mlekiem.
    Mieszamy,odstawiamy na 10 minut aby rozczyn podrósł.

  2. Następnie dodajemy jajka utarte z cukrem, sól, cukier waniliowy, przesianą mąkę i wszystko mieszamy.

    Następnie dodajemy roztopione masło lub margarynę-nie może być gorące.
    I wyrabiamy ciasto. Jak się bardzo klei to należy dodać trochę mąki,nie za dużo,by bułeczki nie wyszły twarde. Ciasto wyrabiamy około 5-7 minut dobrze je napowietrzając.
    Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

  3. Po tym czasie urywamy kawałek ciasta, podsypujemy mąką i wałkujemy na spory placek, kroimy na kwadraty, na każdy kwadrat dajemy trochę nadzienia

  4. i sklejamy naprzemienne boki tak by wyszło coś na kształt koperty.

  5. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń