Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe oponki z rumową nutką"
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 27
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 27
Składniki
Z drożdży, 1/2 ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrabiam rozczyn, odstawiam w ciepłe miejsce. Żółtka i jajko ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Mąkę przesiewam i mieszam z resztą mleka, utartymi żółtkami oraz rozczynem. Wyrabiam ciasto, aż zacznie odstawać od ręki. Wlewam roztopione masło, jeszcze chwilę wyrabiam. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, znów je zagniatam. Rozwałkowuję na grubość 2 cm. Szklanką wykrawam krążki, kieliszkiem robię w nich dziurki. Zostawiam do wyrośnięcia. Smażę na złoto na rozgrzanym oleju. Studzę, ozdabiam polewą.
<strong>Sylwia Ładyga z Brzegów</strong>Źródło: Tina