Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowe rogaliki z konfiturą"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1300
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 59
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1300
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 59
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Składniki
90 minut • Porcja ok. 140 kcal • Koszt sztuki ok. 40 gr • Przepis na ok. 30 sztuk
Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i zalej połową letniej śmietany. Rozmieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, cukier, letnią śmietanę, jajka, 5 dag roztopionego masła i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm. Na środku rozłóż plasterki pozostałego masła, załóż brzegi ciasta do środka i rozwałkuj. Ciasto złóż ponownie i znów rozwałkuj. Złóż, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkowane na cienki płat pokrój na trójkąty o boku 10 cm. Nałóż po łyżce nadzienia i zwiń. Piecz 30 minut w 180°C.Źródło: Kobieta i życie