Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe różyczki z truskawkami

Drożdżowe różyczki z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 188

Dodano:

Odsłon: 317

Przepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe z truskawkami. Bułeczki te można zrobić z każdymi sezonowymi owocami, są rewelacyjne i bardzo smaczne. Te urocze bułeczki ozdobią każdy stół i będą świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty. POLECAM!

Składniki

  • ROZCZYN:
  • 300 ML KEFIRU
  • 30 G DROŻDŻY
  • 1 ŁYŻKA CUKRU
  • 4 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ
  • CIASTO:
  • 50 ML OLEJU
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU
  • 3 JAJKA
  • 70 G MASŁA
  • 1 1/2 MAKI ZIEMNIACZANEJ
  • OPAKOWANIE CUKRU WANILIOWEGO
  • 1 ŁYŻECZKA SOLI
  • 1/3 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ
  • 750 G MAKI PSZENNEJ
  • NADZIENIE:
  • 250 – 300 G TRUSKAWEK
  • 1 CZUBATA ŁYŻECZKA MAKI ZIEMNIACZANEJ
  • OKOŁO 3 ŁYŻKI CUKRU
  • DO POSMAROWANIA:
  • 1 ŻÓŁTKO
  • 1 ŁYŻKA MLEKA
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżowe różyczki z truskawkami

Przygotowanie

  1. ZROBIĆ ROZCZYN: KEFIR LEKKO PODGRZAĆ, MA ON MIEĆ TEMPERATURE NIE WIĘKSZĄ NIŻ 36 ST. C. PODGRZANY KEFIR PRZELAĆ DO DUŻEJ MISKI, WKRUSZYĆ DO NIEGO DROŻDŻE I DODAĆ CUKIER I MAKE. CAŁOŚĆ WYMIESZAĆ. MISKĘ PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 15 MINUT.

  2. ZROBIĆ CIASTO: MASŁO ROZTOPIĆ W GARNUSZKU I ODSTAWIĆ DO PRZESTYGNIĘCIA. DO ROZCZYNU DODAĆ SODĘ, SOL, JAJKA, OBA CUKRY, MAKE ZIEMNIACZANA, OLEJ ORAZ ROZPUSZCZONE MASŁO. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ. NA KONIEC PRZESIAĆ DO MISKI 650 G MAKI. CAŁOŚĆ DOBRZE WYROBIĆ. NA POCZĄTKU MOŻNA UŻYĆ ŁYŻKI. KIEDY CIASTO ZGĘSTNIEJE PRZEŁOŻYĆ JE NA STOLNICE WYSYPANA POZOSTAŁĄ MAKA I DORZE WYROBIĆ RĘCZNIE. CIASTO WYRABIAĆ MINIMUM 10 MINUT.

  3. WYROBIONE CIASTO PRZEŁOŻYĆ DO MISKI. CIASTO MOZNA POSYPAC Z WIERZCHU ODROBINA MAKI. PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA, NA MINIMUM JEDNĄ GODZINĘ.

  4. TRUSKAWKI UMYĆ, POKROIĆ W POŁÓWKI LUB ĆWIARTKI. PRZEŁOŻYĆ DO MISECZKI I POSYPAĆ MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ.

  5. KIEDY CIASTO WYROŚNIE I PODWOI SWOJA OBJĘTOŚĆ, WYŁOŻYĆ NA STOLNICE I ZAGNIEŚĆ JE KILKA RAZY. NASTĘPNIE Z CIASTA UFORMOWAĆ WAŁEK I PODZIELIĆ CIASTO NA STU GRAMOWE PORCJE. Z KAŻDEJ PORCJI CIASTA UFORMOWAĆ KULE. KAŻDĄ PORCJE CIASTA ODŁOŻYĆ NA PODSYPANA MAKA STOLNICE. Z CIASTA POWINNO WYJŚĆ OKOŁO 16 – 18 BUŁECZEK.
    KAŻDĄ PORCJE CIASTA ROZWAŁKOWAĆ NA OKRĄGŁY PLACUSZEK I ZROBIĆ NA NIM 3 NACIĘCIA. NACIĘCIA ROBIMY OD 2 CM OD ŚRODKA PLACKA. W TYM MIEJSCU UKŁADAĆ BĘDZIEMY NADZIENIE.

  6. ŚRODEK KAŻDEGO PLACKA POSYPAĆ ODROBINA CUKRU I UŁOŻYĆ NA NIM KILKA ĆWIARTEK TRUSKAWEK. NASTĘPNIE KAŻDĄ Z NACIĘTYCH, ZEWNĘTRZNYCH CZĘŚCI PLACKA, ZAWINĄĆ WOKÓŁ TRUSKAWEK, ZAKRADAJĄC JEDNA NA DRUGA. PATRZ FILM.

  7. I TAK UFORMOWANE BUŁECZKI ODKŁADAĆ NA BLACHĘ DO PIECZENIA, WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA. GOTOWE BUŁECZKI ODSTAWIĆ W CIEPLE MIEJSCE NA 15 MINUT DO NIEWYROŚNIĘCIA.

  8. W MISECZCE ROZMĄCIĆ ŻÓŁTKO Z MLEKIEM I TAK PRZYGOTOWANA MIESZANKA POSMAROWAĆ WYROŚNIĘTE BUŁECZKI.

    PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 180 ST. C PRZEZ OKOŁO 15 -25 MINUT.

  9. UPIECZONE BUŁECZKI WYSTUDZIĆ NA KRATCE. MOŻNA POSYPAĆ JE CUKREM PUDREM LUB POLAĆ LUKREM.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń