Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe z brzoskwiniami

Drożdżowe z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 504 Ocena: 6364

Dodano:

Odsłon: 924

Doskonałe do kubka mleka lub kawy -:)

Składniki

  • 40 g.świeżych drożdży
  • 250 ml. mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g. masła
  • 2 jaja rozmiar S
  • 500 g. mąki + do podsypania
  • duża puszka brzoskwiń
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Całe mleko należy wlać do garnuszka, podgrzać i wsypać cukier i drożdże. Mieszać, aż do rozpuszczenia cukru i drożdży. Gdy mleko lekko schłodzi się wsypujemy 5 łyżek przesianej mąki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

    W między czasie należy roztopić i schłodzić masło.

    Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, 2 jaja i roztopione masło. Wyrabiać na twardej powierzchni aż będzie odchodziło od ręki. Można podsypać mąką.

  2. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
    Po godzinie ponownie wyrobić kilka minut w celu odgazowania z pęcherzyków powietrza.
    Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na blachę i poukładać brzoskwinie.

  3. Przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta.
    Blachę przykryć ściereczką, aby ciasto jeszcze podrosło i odpoczęło. Ja wykorzystuję czas, w którym piekarnik się nagrzewa.

    Bardzo ważne aby jaja wyjąć z lodówki kilka godzin przed robieniem ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń