Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowiec z kapustą"
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 156
Polecam.
Odsłon: 226
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 134
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 156
Polecam.
Odsłon: 226
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 134
Składniki
Ciasto: masło stop. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru. Dodaj śmietanę, żółtka, mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Dolewając stopione masło, wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj miseczkę z ciastem i odstaw na około 60 minut.
Farsz: kapustę opłucz, posiekaj, za lej małą ilością wody. Dodaj przy prawy i duś do miękkości. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Kapustę odcedź, domieszaj cebulę. Farsz przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Odstaw, by wystygł.
Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na 2 placki. Jednym wylep formę wyłożoną pergaminem. Rozsmaruj nadzienie i przykryj drugim plackiem. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 st.
Kulebiaki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Odstaw na 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Wstaw kolejno do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. Piecz około 40 minut.Źródło: Tina