Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką.
Pyszne tradycyjnie ciasto które robię od bardzo dawna na każde święta, przepi...
Odsłon: 900
Prosta sałatka śledziowa z jabłkiem, cebulą, papryką i groszkiem w sosie majo...
Odsłon: 489
Kawałki fileta kurczaka zatopione w pysznym sosie serowym z dodatkiem groszku...
Odsłon: 10703
Zupa grzybowa z leśnych grzybów
Odsłon: 116
Pyszne tradycyjnie ciasto które robię od bardzo dawna na każde święta, przepi...
Odsłon: 900
Prosta sałatka śledziowa z jabłkiem, cebulą, papryką i groszkiem w sosie majo...
Odsłon: 489
Kawałki fileta kurczaka zatopione w pysznym sosie serowym z dodatkiem groszku...
Odsłon: 10703
Zupa grzybowa z leśnych grzybów
Odsłon: 116
Składniki
Do kubka z 50 ml ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na około 50 - 10 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość.
Mąkę przesiać do dużej miski, szklankę mąki odebrać i pozostawić do posypywania rąk w czasie wyrabiania ciasta. Mąkę wymieszać z solą i wyrośniętym rozczynem z drożdży, następnie dodać jajka roztrzepane z cukrem i ciepłe mleko. Wymieszać łyżką, aby składniki nieco się połączyły, dodając pod koniec roztopione i wystudzone masło. Ciasto zagnieść dłonią, podsypując stopniowo pozostałą mąką, aż będzie jednolite i na tyle zwarte i miękkie, aby trzymało formę.
Miskę z ciastem drożdżowym przykryć ścierką i odstawić na około godzinę w ciepłe i bez przeciągów miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu, ciasto ponownie delikatnie zagnieść ręką oprószoną mąką i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć skórką do dołu cząstki nektarynek lub innych owoców, lekko je powciskać w ciasto, kwaśne owoce oprószyć dodatkowo cukrem trzcinowym. Jeśli w kuchni jest ciepło, to zanim ułożymy owoce, ciasto powinno nieco podrosnąć, gdyby tak nie było, należy je przykryć i odstawić na około 15 - 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach małymi kawałeczkami posypać na ciasto. Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej, wstawić ją do lodówki.