Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ślimaczki z ciasta drożdżowego z mleczną czekoladą, cynamonem i lukrem.
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 207
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 525
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 207
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 525
Składniki
Z podanej porcji wyszło mi 16 drożdżówek. Ciasto: Mleko z masłem podgrzewamy do roztopienia się masła. Odstawiamy, aż przestygnie. Kiedy będzie lekko ciepłe dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk. Misę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Pod koniec wyrastania możemy przygotować czekoladę: czekoladę kroimy w kostki i razem z masłem podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta, na grubość ok 6mm, lekko podsypując mąką. Na cieście rozprowadzamy czekoladę, posypujemy cynamonem i zawijamy dłuższy bok. Powstały rulon kroimy bardzo ostrym nożem na 4 centymetrowe plasterki. Plastry odwracamy na bok i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut.
Drożdżówki zostawiamy do wystudzenia, a w tym czasie robimy lukier. Do cukru pudru dodajemy małymi porcjami sok z cytryny, cały czas szybko mieszając łyżką. Lukier powinien być lekko lejący. Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem. Smacznego!