Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z bakaliami

Drożdżówki z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Drożdżówki z bakaliami"

Składniki

  • na 50 dag mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 7 dag cukru
  • 8 dag roztopionego masła. Na 10 dag orzechów
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 5 dag miękkiego masła. Ponadto: 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 szklanki mleka, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj pozostały cukier, mleko, wyrośnięty rozczyn oraz masło. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min.

  2. Posiekane orzechy wymieszaj z rodzynkami, masłem, cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmaruj nadzieniem maślano-bakaliowym i zwiń formując roladę. Pokrój na kawałki o grubości ok. 3 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką naciśnij wzdłuż środka każdego kawałka (dzięki temu boki ciasta uniosą się do góry). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min do wyrośnięcia. Jajko rozmąć z mlekiem i posmaruj nim wierzchy bułeczek. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.

  4. (bez czasu oczekiwania) : 40 minut. Sztuka: 360 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń