Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżówki z bakaliami"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 179
Polecam.
Odsłon: 858
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 147
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9266
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 179
Polecam.
Odsłon: 858
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 147
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9266
Składniki
Do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 szklanki mleka, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj pozostały cukier, mleko, wyrośnięty rozczyn oraz masło. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min.
Posiekane orzechy wymieszaj z rodzynkami, masłem, cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmaruj nadzieniem maślano-bakaliowym i zwiń formując roladę. Pokrój na kawałki o grubości ok. 3 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką naciśnij wzdłuż środka każdego kawałka (dzięki temu boki ciasta uniosą się do góry). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min do wyrośnięcia. Jajko rozmąć z mlekiem i posmaruj nim wierzchy bułeczek. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania) : 40 minut. Sztuka: 360 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie