Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżówki z karmelowym serkiem"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12622
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1432
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13727
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5766
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12622
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1432
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13727
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5766
Składniki
Mleko łączę z drożdżami, 2 łyżeczkami cukru i 8 łyżeczkami mąki. Odstawiam rozczyn na 10-15 min. W tym czasie ucieram jajka z resztą cukru i solą. Masło rozpuszczam, studzę.
Potem jajka mieszam z rozczynem, stopniowo dodaję mąkę i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto ok. 10 min. Przykrywam, odstawiam na ok. godz.
Ciasto znów wyrabiam, dzielę na 23 części (po ok. 6,5 dag każda). Formuję z nich kule, układam je na blaszce z pergaminem i odstawiam na 20 min. nadzienia krótko miksuję.
W kulach robię dnem szklanki wgłębienia. Wkładam w nie nadzienie. Roztrzepuję jajko z mlekiem, smaruję drożdżówki. Piekę je 15-20 min w temp. 200oC.
Justyna Cukier z Domaszna</strong>
80 min • Porcja 310 kcal • Koszt sztuki 60 gr • Przepis na 23 sztuki.Źródło: Kobieta i życie