Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 212

Dodano:

Odsłon: 5184

Przepis na delikatne, puszyste i niezwykle smaczne bułeczki drożdżowe z serem. Bardzo przypominają mi smakiem te z dzieciństwa. Bardzo lekkie ciasto drożdżowe z pysznym serowym nadzieniem i słodką pomada. Pycha!

Składniki

  • 150 ML CIEPŁEGO MLEKA
  • 300 G MAKI PSZENNEJ
  • 2 ŁYŻKI CUKRU
  • 1/3 ŁYŻECZKI SOLI
  • 1 JAJKO
  • 15 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
  • 30 G MASŁA
  • 150 G TWAROGU LUB SERKA ŚMIETANKOWEGO
  • 1 ŁYŻKA ŚMIETANY MOŻE BYĆ 18% LUB 30 %
  • 1 ŁYŻKA CUKRU
  • 1 ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO
  • 70 G SŁODZONEGO MLEKA ZAGĘSZCZONEGO
  • 2 ŁYŻKI ŚMIETANY. ŚMIETANA JAK WYŻEJ
  • POTRZEBNE BĘDZIE RÓWNIEŻ 1 ŻÓŁTKO I ŁYŻKA MLEKA
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z serem

Przygotowanie

  1. DO MISKI WLAĆ CIEPLE MLEKO, WKRUSZYC DO NIEGO DROŻDŻE, DODAĆ CUKIER I DOBRZE WYMIESZAĆ. NASTĘPNIE DODAĆ JAJKO I PRZESIAĆ MAKE. ZACZĄĆ ZAGNIATAĆ CIASTO. CIASTO WYROBIĆ MOŻNA RĘCZNIE LUB MIKSEREM PLANETARNYM.

  2. KIEDY SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZA DO CIASTA WLAĆ ROZPUSZCZONE I WYSTUDZONE MASŁO. CIASTO WYRABIAĆ 10 MINUT. DO MOMENTU AZ PRZESTANIE SIĘ KLEIĆ DO RAK. GOTOWE CIASTO UFORMOWAĆ W KULE, UŁOŻYĆ NA DNIE MISKI, PRZYKRYĆ CZYSTA ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ W CIEPLE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA, NA 1 GODZINĘ.

  3. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ MASĘ SEROWA. JEŚLI UŻYWAMY TWAROGU, TO DOBRZE GO ZMIELIĆ. DO SERA DODAĆ RESZTĘ SKŁADNIKÓW I DOBRZE WYMIESZAĆ.

  4. WYROŚNIĘTE CIASTO WYŁOŻYĆ NA STOLNICE I PODZIELIĆ NA 12 RÓWNYCH CZĘŚCI. Z KAŻDEJ CZĘŚCI CIASTA UFORMOWAĆ MAŁA KULECZKĘ. KAŻDĄ PORCJE CIASTA ROZWAŁKOWAĆ NA PLACEK, NA KTÓREGO SMRODKU WYŁOŻYĆ ŁYŻECZKĘ SERKA. BRZEGI CIASTA ZŁOŻYĆ DO ŚRODKA I SKLEIĆ NA OBU KOŃCACH, TAK JAK KHACHAPURI ( PATRZ FILM). UFORMOWANE W TEN SPOSÓB BUŁECZKI UKŁADAĆ NA BLASZCE DO PIECZENIA U MNIE NACZYNIE ŻAROODPORNE O ROZMIARACH 33 CM X 24 CM.

  5. NASTĘPNIE BLASZKĘ NAKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ZOSTAWIĆ BUŁECZKI DO WYROŚNIĘCIA NA 20 MINUT. PRZED WSTAWIENIEM DO PIEKARNIKA BRZEGI BUŁECZEK POSMAROWAĆ ŻÓŁTKIEM WYMIESZANYM Z ŁYŻKA MLEKA. BUŁKI PIEC 1 NAGRZANYM PIEKARNIKU 25 – 30 MINUT.

  6. NA KONIEC PRZYGOTOWAĆ POMADE. SKONDENSOWANE MLEKO WYMIESZAĆ ZE ŚMIETANĄ. KIEDY UPIECZONE BUŁECZKI LEKKO OSTYGNĄ, ŁYŻECZKĄ NAKŁADAĆ POMADE NA SER.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń