Do góry

Desery Przepis na:

Drożdzówki z Twarogiem i Kruszonką.

Drożdzówki z Twarogiem i Kruszonką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 488 Ocena: 8885

Dodano:

Odsłon: 1746

Śniadanie na słodko,swojskie drożdżówki to swojskie.Dawno takich nie robiłam,więc tym bardziej zjedliśmy ze smakiem.

Składniki

  • 6-10 szt.
  • Ciasto:
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 70 g masła
  • 200 ml kefiru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 50 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • Nadzienie:
  • 250 g twarogu w kostce (półtłusty)
  • 50 ml mleczka zagęszczonego
  • 12 g kaszy manny
  • opcjonalnie cukier waniliowy
  • Kruszonka:
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 20 g masła
  • opcjonalnie cynamon
  • Dodatkowo:
  • kawałki mrożonej truskawki lub innego owocu,można również dać rodzynki do twarogu lub żurawinę
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka wsypać drożdże trochę cukru i mąki,wymieszać i pozostawić na chwilę,żeby drożdże zaczęły pracować,odstawić na 10-15 min.
    Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia.
    Do miski przesiać przez sitko mąkę,wsypać cukier i sól,wymieszać,wrzucić wyrośnięte drożdże,żółtko,wlać kefir,i zacząć wyrabiać ciasto,po chwili wlać letnie masło i dalej wyrabiać mikserem ok.10 min.ciasto ma być elastyczne i jednolite.
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.
    Po godz.wyjąć ciasto z miski,krótko wyrobić ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie,uformować wałek i pokroić na kawałki(u mnie akurat lubimy większe drożdżówki,więc zrobiłam 6 szt.ale śmiało można zrobić mniejsze i wtedy do 10 szt.wyjdzie).
    Z każdego kawałka uformować zgrabną bułeczkę,układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
    Po tym czasie zrobić spodem kieliszka lub szklanką wgłębienie w każdej kulce(posypałam delikatnie wgłębienia cynamonem),nadziać twarogiem(składniki nadzienia wymieszać razem w miseczce),na twaróg wyłożyć ulubione owoce,boki posmarować rozbełtanym białkiem,posypać całość kruszonką(wszystkie składniki na kruszonkę,wyrabiać ręką aż powstaną okruszki).

  2. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min.do zarumienienia,piec w temp.180 C.
    Gotowe można polać lukrem,lub posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń